• Fri frakt over 499
  • 60 års kunnskap
  • 1 års åpent kjøp

SKADEGUIDE

DISKBRÅCK

Disc herniation er en veldig smertefull opplevelse for mange mennesker, men kan også ha oppstått og grodd uten at den som knapt merker noe i det hele tatt. At det kan være en slik forskjell skyldes at ryggraden er en kompleks konstruksjon med mange forskjellige funksjoner.

RYGGRADENS KONSTRUKTION

For å forklare hva en herniated plate er, må vi først få en ide om hvordan ryggraden er bygget. Vi er alle klar over at den består av ryggvirvler i forskjellige størrelser som til sammen utgjør hele søylen - ryggsøylen - som gjør at vi kan holde kroppen vår oppreist. Inne i ryggraden er ryggmargen der nerveimpulser håndterer kommunikasjonen mellom hjernen og viktige funksjoner i kroppen. Mellom ryggvirvlene er det skiver som fungerer som mykere "puter" mellom ryggvirvlene. De sørger for at ryggvirvlene ikke kollapser for hardt, gir stabilitet i ryggraden mens de gir den fleksibiliteten som er nødvendig for at vi skal kunne bevege oss fritt og fritt. Skivene sørger også for at ryggradsnervene og ryggradsnervene har riktig plass.

 

HVA ER DISKBRÅCK?

Det som skjer i en plateherniation er at en plate blir skadet. Disken består av en myk kjerne som er lukket i et hardere skall eller "skall" av brusk. I tilfelle en plateherniation, vises det først sprekker i kappen, noe som får platen til å bøye seg ut. Hvis kappen brister, begynner den myke kjernen å lekke, og væske kan forbli i ryggmargen. Det kan påvirke nerver der, for eksempel, og forårsake både smerte og tap av følelse. Svært vanlig ved lumbal herniation er typen smerte vi vanligvis kaller isjias. Da påvirker den skadede platen isjiasnerven, og det føles ubehag i beinet. Det er vanligvis innledes med tidligere ryggsmerter.

 

HVORFOR OPPTRER DISKBRÅCK?

Som så mye annet, er herniasjon forårsaket av at platen blir utsatt for for mye feil stress. Det kan være for mye innsats om gangen, men også en langsiktig effekt av tilbakevendende trykk eller rotasjon. Og som også er vanlig, spiller alder en rolle i risikoen for å utvikle hernierte plater. Det er sjelden ungdommer får herniated plater, risikoen begynner å øke fra rundt 40 år.

 

BEHANDLING VID DISKBRÅCK

Uansett hvor smertefull en herniated plate er, leges kroppen ofte den selv. Smertelindring er ofte et nyttig hjelpemiddel. Fysioterapi er noe som i de fleste tilfeller er et godt alternativ for å redusere smerte, øke aktivitetsnivået, øke hastigheten på tilbake til hverdagen og forhindre tilbakefall. En stor herniated plate kan forårsake så mye nerveskade at det er praktisk talt umulig å bevege seg på grunn av den sterke smerten. Da kan det kreves kraftigere smertelindring med reseptbelagte medisiner. Det som krever øyeblikkelig kontakt med forsiktighet er hvis følelsen på innsiden av lårene er redusert og / eller det blir vanskelig å kontrollere urin og avføring. Da kan ryggmargen ha blitt påvirket, og det er viktig at leger undersøker dette og eventuelt tar en beslutning om kirurgi.

Det er viktig å ikke ligge i sengen, men heller ikke å utsette plateherniasjonen for større stress før den har grodd. Å trene og være forsiktig aktiv er bare bra, ikke bare for helbredelse, men også for kroppen generelt. Noen ganger kan en behandlende lege bestemme seg for magnetisk resonans for å se om noen tiltak, for eksempel. kirurgi, må tas for at ryggen skal gjenopprettes, men for de fleste som lider av hernierte plater, blir skaden helbredet etter noen måneder uten noen form for inngripen.

En ting som både kan lindre smerte og gi støtte og stabilitet i for eksempel ryggproblemer som hernierte skiver, er ryggbeskyttelse, som ved å generere stabilitet og varme har en beroligende og forebyggende effekt.

 

ANBEFALTE PRODUKTER FÖR DISKBRÅCK:

X-RX Back Support 7mm
X-RX Back Support 7mm
Create list
Add to shopping list
  • My favorites
  • {{ list.name }}

X-RX Back Support 7mm

1099 NOK
Det er flere varianter
X-RX Lifting Belt
X-RX Lifting Belt
Create list
Add to shopping list
  • My favorites
  • {{ list.name }}

X-RX Lifting Belt

449 NOK
Det er flere varianter
QD Back Support 3mm
QD Back Support 3mm
Create list
Add to shopping list
  • My favorites
  • {{ list.name }}

QD Back Support 3mm

399 NOK
Det er flere varianter
QD Back Support 5mm
QD Back Support 5mm
Create list
Add to shopping list
  • My favorites
  • {{ list.name }}

QD Back Support 5mm

649 NOK
Det er flere varianter